Waarom het zo belangrijk is om oordoppen te dragen naar een festival

Altijd als ik naar feestjes ga, dan verbaas ik me er altijd over hoe weinig mensen eigenlijk oordoppen dragen. Zeker als je regelmatig een feestje pakt, is het belangrijk om je oren goed te beschermen. Toen ik in een post vermeldde dat ik naar Straf_werk ging, ontving ik een mailtje van een PR bureau of ik een paar oordoppen wilde ontvangen. Een leuk voorstel, want ik vond het ook een mooi moment om het belang ervan onder de aandacht te brengen.

Waarom oordoppen?

Ik had regelmatig last van een piep in mijn oren na het uitgaan. Dit is al een beschadiging, want de trilhaartjes in je oren krijgen zoveel dreunen, dat ze kapot gaan. Het is daarom belangrijk je oren te beschermen. Er is sinds 2011 wel een geluidslimiet van 103 decibel op festivals, maar dit is alsnog hard. Uit onderzoek blijkt ook dat tijdelijk gehoorverlies ruim vijf keer zo vaak voorkomt bij bezoekers die geen oordoppen droegen vergeleken met mensen die ze wel dragen.

Het kan ook gebeuren dat er een blijvende piep in het oor optreedt. Dit heet tinnitus. Ik ken mensen in mijn omgeving die dit hebben en geloof me: dat wil je echt niet. Als er eenmaal schade is, dan is dit vaak niet meer terug te draaien. Je hoeft eigenlijk maar één keer pech te hebben. En hoeveel moeite kost het nou om oordoppen te dragen?

Onze kat vond de oordoppen ook heel interessant…

Alpine PartyPlug Pro Natural

Ik gebruik momenteel de Alpine PartyPlig Pro Natural met vlakke demping. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik tijdens festivals, concerten en uitgaan. Ze hebben rechtlijnige filters en deze dempen op alle toonhoogtes nagenoeg evenveel. De oordoppen zijn gemaakt van zacht en flexibel materiaal dat zich vormt naar de gehoorgang voor de optimale pasvorm en demping. Het is misschien even wennen om te dragen, maar op een gegeven moment voel je het niet meer. Bovendien heb je geen last van een afgesloten gevoel en kun je anderen goed verstaan. En het beste: geen piep na afloop van een feest!

De oordoppen worden geleverd met een handige etui om de oordoppen in te bewaren. Deze kan je ook makkelijk aan een sleutelbos vastmaken. Daarnaast zit er in elke verpakking een draagkoord. Ik vind dat persoonlijk er niet mooi uit zien, maar het is wel handig als je ze even uit wilt doen. De oordoppen zijn ook snel en makkelijk schoon te maken met de meegeleverde Alpine Clean reinigingsspray. Ze zijn hier verkrijgbaar voor €29,95, wat wat mij betreft een nette prijs is voor prima oordoppen. En ze zijn overigens ook als beste getest door de Volkskrant.

Als je echt heel vaak naar concerten/festivals of gaat, dan zijn op maat gemaakte oordoppen nog altijd beter. Je kunt dan bepaalde tonen beter dempen. Dat is ook wel een stuk duurder, denk aan rond de €150. Maar het is zeker een goede investering!

Dragen jullie oordoppen als je naar een festival gaat?

 

6 Reacties

 1. Denise 14 december 2017 / 08:13

  Goede post Lizzy! Ik moet echt oordoppen aan gaan schaffen, ga ook te vaak naar feestjes en ik vergeet het steeds..

 2. Nienke 14 december 2017 / 14:14

  Ik ben het helemaal met je eens! Bij het laatste festival die ik deze zomer bezocht heb, hield ik er ook een leuk aandenken aan. Weken lang een piep. Met oud en nieuw twijfel ik om gewoon wat dopjes in te doen. Ik kan die bescherming wel gebruiken!

  • Lizzy 20 december 2017 / 09:11

   Ah wat klote zeg! Ik zou dan inderdaad maar het zekere voor het onzekere nemen…

 3. Anna 14 december 2017 / 20:52

  Ik ben het helemaal met je eens! Ik werk in de nachthoreca en ik kan echt niet meer zonder… Ik heb zelf ook Alpine gebruikt, maar vind Pluggerz toch beter werken… Die zie je wel een beetje zitten, maar goed, bij Alpine heb ik na werk alsnog een piep in mijn oor! Misschien zijn mijn oren ook wel veel gevoeliger geworden, bij het minste of geringste heb ik al een piep namelijk. Ik kan echt niet meer zonder oordoppen!

 4. Leah 16 december 2017 / 16:55

  Zelf heb ik op maat gemaakte oordoppen van Alpine, heel erg fijn! Nooit meer last van een piep in je oren en zeker als je veel festivals of binnenfeestjes bezoekt is het echt een musthave. Je ziet ze vrijwel niet zitten. Als je ze direct in doet als het feest begint heb je na een uurtje al nieteens meer door dat je oordoppen draagt.

  • Lizzy 20 december 2017 / 09:11

   Nee inderdaad ik vind ook dat het snel went… En ik wil ook nog een keer op maat gemaakte oordoppen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *