Blij zijn met jezelf

Blij zijn met jezelf: dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. De één heeft er meer moeite mee dan de ander, maar we hebben tegenwoordig allemaal wel iets waar we onzeker over zijn. Of een ander het er nou mee eens is of niet, jij voelt je zo en dat is vervelend. Ik heb zelf veel moeite gehad met het accepteren van mezelf en het ging ook niet van de een op andere dag dat ik me wel helemaal fijn voelde. Natuurlijk speelde de puberteit een grote rol en hoort het er ook wel een beetje bij, maar liever niet natuurlijk! Ik deel graag wat tips naar aanleiding van mijn eigen ervaringen.

Misschien wel het allerbelangrijkste: vergelijk jezelf niet met anderen. Ik deed het zelf ook, bijvoorbeeld met mijn vriendinnen: allemaal knappe, lieve en slanke meiden. Maar ik zag mezelf zo helemaal niet! Ik had volgens mezelf altijd wel weer dikke armen, of een lelijke huid. Door zo erg de nadruk te leggen op wat anderen hebben, vergeet je gewoon bijna wat je zelf wel hebt. Niemand is perfect, en juist imperfecties kunnen iemand heel mooi maken. Ik heb dan misschien wel geen super dunne armen, ik ben wel gezegend met een stel volle billen. Tja, ik vind dat ik daar best blij mee mag zijn!

En niet altijd is alles zoals het lijkt. Iedereen is wel eens onzeker, zelfs modellen zijn niet altijd tevreden met zichzelf. Want zeg nou zelf, je denkt toch vaak ook ‘het kan altijd beter’? Dat beeld wordt ook alleen maar bevestigd door de media, want door photoshop lijkt het alsof je de enige bent met striae en cellulitis. Geloof me, dat is echt niet zo! Hoe meer je jezelf daarvan gaat overtuigen, hoe meer je daar in gaat geloven. Kijk maar eens in de spiegel en zeg 10 keer tegen jezelf dat je mooi bent. Ik weet zeker dat je je daarna beter voelt dan als je had gezegd dat je lelijk bent. Het heeft dus echt puur met een bepaalde mindset te maken. Je moet jezelf leren accepteren, want je bent wie je bent en daar kan je niks aan veranderen. Je kunt jezelf alleen een mooier persoon maken, door van jezelf te leren houden!

Dat brengt mij meteen op het volgende punt. Als je blij bent, dan straal je dat ook uit. Ook als je niet blij bent met jezelf, maar je doet alsof, dan werkt dat ook. Dit heeft ook weer een positief effect, want dan wordt er positief op je gereageerd en voel je jezelf ook fijner. Bevestiging, daar draait het om. En dan natuurlijk wel in positieve zin!

Ik heb dit zelf ook heel erg gemerkt. Toen ik 16 was, zat ik niet zo lekker in mijn vel. Dit had verschillende redenen, maar ik was ook echt niet blij met mezelf. Als ik uitging met mijn vriendinnen had ik het idee dat zij veel leuker waren dan ik en dat niemand mij zag staan. Hoe meer ik daar over nadacht, hoe rotter ik me voelde. Ik ben zelfs een keer huilend weggelopen omdat ik er helemaal klaar mee was. Dit haalde ik deels in mijn hoofd, maar omdat ik mezelf zo afkraakte, straalde ik dat ook uit. Dan spreekt iemand je ook minder snel aan en denk je weer: ‘zie je wel, ik ben stom’. Daar hebben we die bevestiging weer!

Echter is positieve bevestiging hetgeen wat ons doel is! Tegenwoordig zit ik heel goed in mijn vel en ben ik blij met mezelf. Natuurlijk ben ik echt nog wel eens onzeker, maar mensen vinden me leuk om wie ik ben en ik ga me daarvoor niet veranderen. Vind je me niet leuk? Jammer dan, je kan niet iedereen pleasen. Als ik nu uitga met vriendinnen, focus ik me veel meer op de gezelligheid met mijn vriendinnen dan hoe anderen er uit zien of wat ze wel niet van me zullen denken. En het helpt, want ik kom zoveel makkelijker met mensen in gesprek dan voorheen! En dat heeft echt met uitstraling te maken, want bijvoorbeeld met uitgaan gaat het om een momentopname. Als je er als een zielig hoopje ellende bij staat, heeft niemand zin om met je te gaan praten. Ben jij een vrolijke, relaxte meid die het naar haar zin heeft? Wie wil er dan niet een gesprek met jou starten? Ik bedoel maar…

Het zijn slechts wat voorbeelden uit de praktijk, maar ik hoop dat ik jullie zo een beetje heb kunnen helpen. Ik ben geen psycholoog en ik wil dit ook niet worden, maar ik vind het fijn om anderen te kunnen helpen. Toen ik die periode niet zo lekker in mijn vel zat, had ik echt het idee dat ik de enige was en dat het altijd zo zou blijven. En moet je me nu zien, nu schrijf ik voor jullie een blogpost hoe je blij kan zijn met jezelf. En daar word ik weer blij van!

Waarom zijn jullie blij met jezelf? En JA, dat mag je over jezelf zeggen :D

21 Reacties

 1. Dionne 10 september 2014 / 07:40

  Wat een mooi geschreven artikel! Helemaal waar!

 2. Dagmar 10 september 2014 / 08:30

  Waauw wat een mooi en inspirerend artikel, prachtig geschreven so true!

 3. Roos 10 september 2014 / 09:51

  Wat een fijn artikel! Vooral in de puberteit had ik dat ook heel erg, nu ben ik ook nog wel eens onzeker maar echt veeel minder dan een paar jaar geleden,

 4. Melissa 10 september 2014 / 11:45

  Ik merk dat hoe ouder ik word hoe meer ik tevreden ben met mezelf en wie ik ben. Toen ik jonger was was ik ook verschrikkelijk onzeker maar dat verdwijnt inderdaad vanzelf ;)

 5. Eva 10 september 2014 / 11:54

  Mooi geschreven en gezegt meid! Ik ben blij met mezelf omdat ik het mooi vind aan mezelf dat ik altijd zo spontaan ben en als ik dan van mensen in mijn omgeven hoor hoe geweldig ze dat vinden om te zien maakt het mij nog blijer.
  Jij bent zeker een voorbeeld voor vele meiden die misschien nu een beetje in de knoop zitten met hun zelf. ;-)

  Liefs, Eva!

 6. Antoinette 10 september 2014 / 12:53

  Wow!! Heel mooi geschreven Lizzy!!

 7. Stella 10 september 2014 / 13:29

  Zo herkenbaar, en zo fijn geschreven ook. En vooral als jij het zo schrijft, na alles wat je hebt meegemaakt, ik vind het echt heel knap. Heeft iemand ook wel eens tegen jou gezegd dat JIJ er mag zijn? Vast wel, maar bij deze nog een keer. Ik heb hier veel aan. Veel liefs!

 8. Soesja 10 september 2014 / 16:31

  Leuk artikel Liz, goed onderwerp ook! Je kan goed over dit wat serieuzere dingen schrijven, moet je vaker doen :)

 9. Cléo 10 september 2014 / 16:45

  Wat mooi geschreven! Ik ben best onzeker over verschillende dingen, maar probeer altijd zeker over te komen..
  Ik heb een hele moeilijke, lelijke huid en dat is zo frustrerend en maakt me nogal onzeker. Zo goed als dat gaat, probeer ik dat dan te verbergen om er iets zekerder over te zijn. Wel ben ik tevreden met m’n benen en haar :)

  Maar inderdaad, mensen moeten me maar gewoon leuk vinden zoals ik ben. Mét die huid en buikje. En zo niet, dan zijn ze het niet waard om mee om te gaan, denk ik dan maar. Dank je wel, Lizzy!

 10. Denise 10 september 2014 / 21:27

  Mooi geschreven Lizzy!
  Ik ben zelf zo ontzettend onzeker. Ookal ben ik al uit de puberteit. Ik merk wel dat er iets is veranderd, maar het zit me nog steeds ongelofelijk in de weg. Ik wéét wel dat ik er mag zijn, geloven doe ik alleen nog niet hihi.
  Je bent echt een topper, en als er 1 iemand mag zijn, ben jij het wel! Dankjewel voor deze leuke post! (:

 11. Marieke 10 september 2014 / 21:30

  Ohh goed stukje dit! Sorry ik wilde meer typen haha maar ik hou het kort en krachtig :D

 12. Inge 10 september 2014 / 21:39

  Goed artikel, en zeker handig voor mij.

 13. Janouk redfashionhead.nl 10 september 2014 / 23:02

  Wat een mooi en inspirerend artikel!
  Ik ben blij met mezelf omdat ik na mijn MBO, versneld HBO heb gedaan en dit in één keer heb gehaald, terwijl ik op mijn 17e al op kamers woonde. En ik ben blij met mezelf omdat ik vind dat ik altijd vrolijk en spontaan ben (heb natuurlijk ook wel eens een down dag, maar ben eigenlijk altijd vrolijk). Waar ik onzeker over ben zijn de bultjes in mijn gezicht. Ik had er drie (soort lipomen, zijn goedaardig), heb ze ooit weg laten halen, maar helaas zijn ze weer teruggekomen. Die midden op mijn voorhoofd vind ik het ergst!

 14. Eilish 11 september 2014 / 12:46

  Mooi geschreven Lizzy! Ik ben iemand die altijd naar andere kijkt en ga vergelijken, heel slecht dus! Daar moet ik echt vanaf, maar het is zo moeilijk!

 15. Annelies 29 september 2014 / 16:31

  Ik ben niet blij met mezelf, ik vind mezelf nou eenmaal gewoon niet mooi. Dit laat ik alleen niet merken en toen ik op school ervoor uitkwam dat ik eigenlijk heel onzeker over mezelf was kon niemand dat dan ook geloven! :p

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *