Positief blijven: hoe doe je dat?

Ik lees iedere dag met een grote glimlach de comments op mijn blog. Zo nu en dan komen er ook hele lieve complimenten voorbij. Ik krijg vaak te horen dat ik zo positief ben, en dat ik een inspiratie kan zijn voor andere meiden. Heel bijzonder! Nu vind ik mezelf helemaal niet zo bijzonder, en zie ik mezelf eerder als het meisje met pech die ondanks alles toch het beste uit haar leven probeert te halen. En dat positief blijven gaat ook zeker niet vanzelf, begrijp me niet verkeerd. Er zijn genoeg dagen dat ik me ook nog steeds rot voel. Maar ik heb zo mijn manieren gevonden om positief te blijven. Ik wilde er graag wat over schrijven omdat ik er misschien ook andere meiden mee kan helpen, in welke situatie ze dan ook zitten.

Hoe blijf je positief? Helaas is daar geen kant en klaar antwoord op. Was het maar zo! Ik kan het moment na mijn eerste chemotherapie me nog goed herinneren. Ik lag vermoeid en huilend in bed. Was dit het vooruitzicht van het komende half jaar? Mama keek me machteloos aan, ze wilde me graag helpen maar kon niks voor me doen. Ik wilde dit niet, waarom moest mij dit overkomen en zeker nu op deze leeftijd? Ik wilde dansen, springen, studeren, genieten van het leven. Voor mijn gevoel kon ik genieten het komende half jaar wel vergeten. Ik had gewoon dikke, vette pech.

En eerlijk: zo zie ik het nu nog steeds. Ik heb gewoon pech gehad. Maar wat maakt het dat ik nu optimistisch naar de toekomst kijk en toch positief ben? Natuurlijk ging dat niet van de één op andere dag. Ik leerde met mijn situatie dealen en zag dat het leven echt niet alleen maar klote was. Ik heb dan misschien wel kanker, ik word beter en daarna kan ik gewoon weer verder met mijn leven. Dat kan echt niet iedereen zeggen! Het klinkt misschien lullig, maar zo relativeren mag soms echt wel. Denk maar zo: het kan altijd erger. En niet omdat je dat anderen gunt, maar om zelf positiever naar je eigen situatie te kijken. Denk eens na over de positieve dingen, in plaats van het negatieve! Mijn ziekte zorgt zo nu en dan ook voor een behoorlijk zwarte wolk, als ik me weer eens thuis zit te vervelen en mijn vriendinnen allemaal naar school gaan of werken. Dan baal ik, maar wie kan er gewoon lekker naar de stad als het buiten lekker weer is? Ik zit niet te zweten in de collegebanken! En nu is dit nog maar een klein voorbeeld, want denk maar eens aan de dingen waar je zo dankbaar voor mag zijn. Ik kan ze zo opnoemen! Zo heb ik bijvoorbeeld hele lieve familie en vrienden, een blog met de allerliefste bezoekers en een kamer in Utrecht midden in de stad. Zo klinkt het eerder alsof ik geluk heb, in plaats van pech. En dat alleen maar door te relativeren en naar het positieve te kijken.

Om nog even terug te komen op het laatste: jij bent degene die iets aan de situatie kan veranderen. Al geef je me 1000 euro, ik word er niet gelukkig van. Het enige wat ik momenteel wil, is gezond zijn. Maar vergeet niet dat hulp van anderen wel heel fijn kan zijn in bepaalde situaties. Ook al denken vriendinnen misschien dat ze er niet genoeg voor je zijn, of zit je voor de zoveelste keer weer eens tegen je ouders te zeuren, het lucht wel op. En dat is zo belangrijk! Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar praten is een oplossing voor heel veel dingen. Praten, praten, praten! Door dingen op te kroppen en niet zeggen waar het op staat, voel jij je alleen maar ellendiger en ga je misschien ook dingen verwachten van anderen, waardoor je vervolgens misschien weer teleurgesteld ben. Anderen begrijpen je niet, en jij verwacht stiekem dingen (maar je zegt niet wat je voelt/wilt). En dat niet alleen: zeggen wat je dwars zit zorgt voor meer ruimte in je hoofd, en die ruimte is voor positiviteit!

Ben je niet zo van het praten? Misschien helpt schrijven wel heel goed. Niet iedereen is gewend om over zijn gevoelens te praten, maar willen ook geen hulp van anderen. Dat kan lastig zijn, maar jij weet zelf het beste waar je behoefte aan hebt. Open een Word documentje, schrijf wat je dwars zit en je zult merken dat het een hoop scheelt. Dat heb ik zelf ook altijd, al is het maar met het schrijven van een artikel zoals dit.

Maar heb je geen zin om over je gevoelens te praten en wil je alle ellendigheid gewoon even vergeten? Dat begrijp ik ook heel goed! Ik zelf heb ook niet alleen maar zin om over mijn gevoelens te praten en wat er wel allemaal niet beter kan. Soms wil ik gewoon leuke dingen doen, en al het nare even vergeten! Zo vind ik bijvoorbeeld uitgaan heel leuk, omdat ik me dan weer een normaal meisje van 19 voel, en niet het meisje met kanker. De realiteit is hard, maar zo voelt het. Er wordt geen stempel op je gedrukt omdat vreemden aan de buitenkant niks zien. Hoe heerlijk is dat? Nu kan ik me voorstellen dat uitgaan niet voor iedereen een uitlaatklep kan zijn. Als ik moe ben, dan heb ik er ook geen zin in. Het allerbelangrijkste is dan, wat je ook gaat doen, blijf niet in bed liggen. Ga eruit, desnoods om alleen maar even buiten een wandeling te maken. Frisse lucht doet wonderen, maar gewoon iets doen ook! Een andere omgeving zorgt voor andere perspectieven, dus soms in je eentje even naar de stad gaan kan echt geen kwaad. Ik doe het zelf ook wel eens. Even een rondje lopen, wat winkels in en misschien ergens een koffie drinken. Dan ben je er toch even uit die negatieve sfeer! Dit kan thuis ook, door bijvoorbeeld iets creatiefs te gaan doen. Bloggen, blogs lezen of misschien wel een hobby waar je je creativiteit en afleiding uit kan halen! Ik merk zelf dat ik heel erg kan opladen van wat beweging en onder de mensen zijn, dit is gewoon iets wat je zelf moet proberen. Kijk wat bij jou past, en wie weet ontdek je wel een manier die ervoor zorgt dat jij net wat lekkerder in je vel zit.

Natuurlijk zijn er zo veel manieren om met negativiteit om te gaan, maar hallo, ik ben dan ook geen psycholoog! Dit stukje heb ik dan ook puur vanuit mijn ervaring geschreven, misschien ook wel om deels een vraag te beantwoorden: “Hoe doe je dat toch, positief blijven? Als ik in jouw situatie zat dan zou ik echt één hoopje ellende zijn.” Nou, zo dus! Relativeren, niet in een negatieve sfeer blijven hangen en dingen DOEN! Jij bent de maker van je eigen geluk!

Hoe blijf jij positief? Deel je tips :)

34 Reacties

 1. Nem 22 maart 2014 / 13:16

  Heel mooi geschreven Lizzy! Ik vind echt dat je dit heel goed kan verwoorden, had ik zelf niet beter gekund. Er uit gaan, iets gaan doen, frisse lucht draagt allemaal bij aan het “beetje beter voelen”. Bij mij is de nasleep nogal lang en ik zit nu 1,5 jaar thuis, ben verhuisd, ik ken hier niemand, kan geen auto meer rijden en sinds kort kleine stukjes fietsen. Soms heb ik van die dagen.. Grr! En dan nergens om naar toe te gaan omdat ik 1 uur met de trein niet trek. Toch ben ik dankbaar dat ik nog dingen kan doen, een lieve vriend heb, en je zult mij niet snel negatief horen praten over het leven zelf.

  Ga zo door! X

 2. Desmain 22 maart 2014 / 13:22

  Erg mooi geschreven, heb ongelooflijk veel respect voor jou! Misschien heb je het inderdaad niet door, maar ik denk dat je voor veel mensen een voorbeeld bent! Je gaat niet met de pakken neer zitten, je geniet van het leven en je doet wat je leuk vind, ondanks je ziekte! Weet dat je een groot voorbeeld bent, ook voor mij! Ga zo door Lizzy! XXX

 3. tesss 22 maart 2014 / 13:32

  geweldig lizz, super knap hoe jij met alles om gaat! heb echt heel veel bewondering voor je!
  En idd dingen blijven ondernemen is het belangrijkste, als zijn het maar de kleine dingen, zoals er even zelf opuit! Goed artikel!

 4. Diede 22 maart 2014 / 13:34

  Je schrijft echt heel mooi. Ik denk regelmatig aan je, een beetje alsof je een goede vriendin van me bent. M’n moeder is helemaal niet van de blogs, maar vraagt regelmatig aan mij hoe het met je gaat ;). Hou vol en blijf sterk, want je doet het echt goed!

 5. Maartje 22 maart 2014 / 13:53

  Heel erg mooi geschreven, ik vind dit zo knap van je. En inderdaad kijken naar de positieve dingen ipv aan de negatieve. Ik kijk ieder geval altijd erg uit naar de blog posten, en denk regelmatig aan je. Je mag trots op je zijn, echt waar. En zoals ze al zeggen, je hebt het misschien niet door, maar je bent voor veel meiden een voorbeeld. Ga zo door!

 6. Resy 22 maart 2014 / 14:38

  Erg mooi geschreven! Vind het zo knap hoe je met alles omgaat en het ook gewoon op je blog behandelt! En echt waar, een slechte dag mag ook. Is zelfs heel begrijpelijk en ik denk eerlijk gezegd dat het soms ook wel nodig is

 7. Ingrid 22 maart 2014 / 14:39

  Heel herkenbaar! Ik lig na een ernstig auto ongeluk jaar geleden (niet mijn schuld) op bed, moet opnieuw leren lopen verschoven wervels whiplash hernia en rechterbeen dat uitvalt en drie vingers die uitvallen.. Ik weet niet of het ooit overgaat, of ik voor altijd in scootmobiel zal zitten buiten… Maar ik blijf lachend revalideren. Humor en relativeren zijn de belangrijkste punten denk ik. Daarbij ben je meer dan alleen je ziekte… Kijk naar de dingen die wel lukken en geniet van de normaal onbenullige dingen.. En vooral van de lieve mensen om je heen want in deze situatie metk je pas hoeveel lieve vrienden je hebt! Sterkte meissie xx

 8. Dorien 22 maart 2014 / 14:45

  Super goed artikel!

 9. Mireille 22 maart 2014 / 15:05

  Heel goed geschreven en inderdaad ook ik blijf het knap vinden dat je zo positief blijft! Ik zelf ben vrij negatief en heb daar ook best veel problemen mee en dat terwijl ik helemaal niet in zo’n nare pech situatie zit als jij.
  Ik hoop dat alles zo goed en pijnloos mogelijk gaat en zodra je er boven op zit kan je vast extra genieten van de leuke dingen die je weer kan doen. En blijf vooral schrijven, ik vind het heel leuk om te lezen en dat is ook een vorm van praten toch? Sterkte Lizzy!

  xoxo Mireille

 10. Cindy 22 maart 2014 / 15:20

  Erg mooi geschreven! Praten is inderdaad erg belangrijk en ook frisse lucht doet wonderen. Mooi om te zien hoe jij er mee om gaat, daar kunnen veel mensen een voorbeeld aan nemen! Succes en sterkte!

 11. Amy 22 maart 2014 / 15:33

  Mooi geschreven! Ik heb het al vaker als reactie geplaatst, maar ik blijf het bijzonder vinden hoe jij met alles omgaat. Ik geloof natuurlijk ook dat je net als iedereen verdrietige momenten hebt, maar je maakt vervolgens van alles weer het beste! Is altijd goed te zien in je foto’s (: Een heel erg fijn weekend nog X

 12. Fleur 22 maart 2014 / 15:34

  Wat een onwijs goed geschreven artikel zeg! Ik denk dat dit veel lezers zal helpen.

 13. Daphne 22 maart 2014 / 16:02

  Erg mooi geschreven. Ik ben iemand die heel slecht tegen negativiteit kan en superpositief in het leven probeert te staan! Liefs

 14. Joyce 22 maart 2014 / 16:13

  Wat een mooi stukje Liz! ♥ En het mag gezegd worden: Jouw kracht en positieve energie zijn niet alleen bewonderenswaardig, maar ook aanstekelijk! Ik sluit me dan ook helemaal aan bij jouw advies en voeg daar graag nog aan toe dat je je soms zelf best grenzeloos mag verwennen. Moet je eigenlijk de was doen, maar heb je veel meer zin om een ijsje te gaan eten? Doe dat dan gewoon lekker! Die was komt later wel, maar dat ijsje… Daar was jij nu echt aan toe en het kan heus geen kwaad om soms aan je wensen toe te geven toch?

 15. Cato 22 maart 2014 / 16:28

  Mooi geschreven dit! Ik vind het echt goed van je dat je hier toch zo sterk (en ja, ook gewoon heel mooi) over kunt schrijven. Heel veel meiden en mannen kunnen hier inspiratie uit halen, om net als jij gewoon door te gaan.

 16. Melissa 22 maart 2014 / 18:06

  Wat een mooi artikel, wauw. Heb veel bewondering voor je, en wat je schrijft is absoluut waar. Je bent vast en zeker voor veel mensen een voorbeeld!

 17. Denise 22 maart 2014 / 20:12

  Wauw Lizzy, Wat ongelofelijk mooi dit.. Dit is de eerste keer dat ik op je blog kijk, maar zeker niet de laatste keer. Ik ben ook ziek ( geen kanker, maar iets anders) en ik vind het erg mooi om te zien hoe jij ermee omgaat! Ik probeer het ook allemaal positief te zien maar vind het erg moeilijk. Ik kan nu ook niet naar school wegens 1 van mijn ziekte’s maar probeer het inderdaad ook positief te zien. En je blog heeft daar nu zeker aan meegeholpen! Dankjewel voor het zijn van mijn voorbeeld vanaf nu!

  Liefs!

 18. Michelle 22 maart 2014 / 20:20

  Prachtig! En zó waar. Positief zijn/denken is een van mijn, eh ja hoe zeg je dat, idealen? Ik heb het vanzelf in me en probeer dat ook vast te houden en uit te stralen. Er zijn van die dingen, waarbij jouw situatie (wel een erg heftige) een mooi voorbeeld is. Er is iets, iets negatiefs, waar niets aan verandert als je er negatief over denkt. Je maakt jezelf er enkel ongelukkiger mee. En dus: knop omzetten! Probeer het te accepteren (‘Het is zo, punt.’ Of: ‘Het is zo en we gaan er iets aan doen!’) en vervolgens zo positief mogelijk (maar wel realistisch) te benaderen en er mee om te gaan. En dit gaan over zoiets simpels als met je auto vastzitten achter een trekker (‘zucht, steun, pff’ –> heeft geen zin!) of over iets wat veel heftiger is. Het een soort mindset! Wow ik ga helemaal los hier over positiviteit, misschien meenemen in mijn blog-ideëen boekje haha.

 19. Tamara HollandStyle 22 maart 2014 / 20:32

  Wauw wat een pracht verhaal. Het is niet gemakkelijk om dat te doen, maar geloof in jezelf. Er staan hier al prachtige reacties. Praten is belangrijk, het lucht op, je voelt je vrij en door te praten word ik altijd heel creatief.
  Ik zit dan vol ‘positieve ideeën’.

 20. Lotte 22 maart 2014 / 21:02

  Wauw, jij bent echt een geweldig persoon, heel veel respect!

 21. Miranda 22 maart 2014 / 21:06

  Mooi geschreven. Ik heb diep respect voor de manier waarop jij omgaat met je ziekte. Voor je vecht en voor hoe toch de positieve dingen kan blijven zien. Ik ben ervan overtuigd dat dat meewerkt in iemand zijn of haar genezing. En dus ook in die van jou.

 22. Ines 22 maart 2014 / 23:19

  Leuk artikel! Vind het echt goed dat je zo positief blijft!

 23. Kate 23 maart 2014 / 00:12

  Ik wilde even zeggen dat ik jou zo bewonder en je mij ook weer in de realiteit zet, ik kan soms zo negatief doen over kleine dingen (het weer, bus gemist etc) dan lees ik jou verhaal en voel mezelf dan zo’n aansteller.

  Ik ben echt fan van je en dat meen ik, ik
  Wil je even heel veel sterkte kracht en liefde toewensen. Je bent niet alleen heel mooi van buiten maar ook ontzettend mooi van binnen!

 24. Sylcharissmontero 23 maart 2014 / 11:13

  Dit had ik even nodig. Momenteel verga ik van de pijn door fybromyalgie. Maar inderdaad positief blijven!

 25. Tedje 23 maart 2014 / 12:20

  Wauw heel knap geschreven. Je bent een kanjer!

 26. Femke 23 maart 2014 / 15:25

  Wauw, wat inspireer je mij (en waarschijnlijk nog vele anderen) hier toch mee! Heel knap ook hoe je het hebt geschreven. Ik kan nog heel veel leren van jouw positiviteit van bepaalde dingen in het leven. Topper hoor!

 27. Gerrianne 23 maart 2014 / 15:56

  Dit heb je ontzettend goed geschreven! Positief blijven kan lastig zijn, maar herkennen doe ik me er deels in. In een negatieve situatie blijven hangen is echt not done. Beste manier om positief te blijven is om dingen te doen waar je gelukkig van wordt. Hierdoor blijf ik zelf echt ontzettend positief. Jij ook zo te lezen! Heel fijn dat je dit stukje ook zo open deelt met je lezers. Je mag trots op je zelf zijn! <3

 28. iris 23 maart 2014 / 16:22

  Dit artikel komt echt op het perfecte moment voor mij! Ik zit op dit moment echt in een behoorlijke dip, mijn studie loopt niet zoals het hoort te lopen waardoor ik ga stoppen en nu snel een nieuwe studie moet zoeken terwijl ik totaal niet weet wat ik wil. Vooral de tip ga er ff uit maakt me ff wakker ik lig al de hele dag in mijn bed te janken en te kijken op internet voor studies en vind maar niks. Dus nu ga ik er uit en ga er even niet aan denken dat komt morgen wel weer. Bedankt! Jij bent een groot voorbeeld voor veel meiden!

 29. eef 31 maart 2014 / 16:23

  Goed artikel! Ik heb zelf ook een half jaar geleden kanker gehad (ik ben nu 18), dus ik weet hoe moeilijk het is om op sommige momenten positief te blijven. Maar je moet naar de toekomst blijven kijken en bedenken dat al die pijn nu straks lijdt tot een gezond en gelukkig leven. Ik vind het prachtig om jouw blog te lezen en te zien dat je je niet neer laat slaan door je ziekte. Heel veel sterkte nog!

 30. Kim 31 maart 2014 / 21:24

  Mooi artikel ! Ik ben sinds een bepaalde periode heel veel met creativiteit bezig en ik vind het leuk om te schrijven en ik probeer af en toe wat gedichten te schrijven. Het is inderdaad heel belangrijk zoals je schrijft om niet in bed te blijven liggen. Vanwege me medische situatie was het een langere periode niet mogelijk om echt bezig te zijn maar nu doe ik vrijwilligerswerk en ik ben blij dat dat op me pad heeft mogen komen en dat het tot nu toe lukt om er zo mee bezig te zijn. Ik vind het soms best wel heel moeilijk om positief te blijven maar ik probeer dan hulp te zoeken in bepaalde situaties of bezigheden waar ik me prettig bij voel en dat geeft dan ook afleiding en steun.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *