Tips om te ontspannen in een drukke periode

img_9602

De afgelopen periode was een drukke periode voor mij. Fulltime stage, verschillende bijbaantjes, een feestje hier en daar en de drang voelen om minstens 3 keer per week te sporten. Het woord ‘rust’ kwam eigenlijk niet in mijn woordenboek voor. Althans, zo voelde het. Inmiddels ben ik ervaringsdeskundige (vooral in hoe het niet moet) en leek het me leuk om mijn tips met jullie te delen. Want leren doe je met vallen en opstaan!

Als je het druk hebt, dan lijkt het wel of alles moet. Zelfs de kleine dingen waar ik altijd van kon genieten – zoals afspreken met vrienden of lekker een avondje sporten – voelden als een verplichting. Ik moest op dinsdagavond met vriendin X afspreken want de andere dagen had ik geen tijd. En ik moest op bepaalde avonden sporten omdat ik anders zou falen. Zo werkt het natuurlijk niet, want eigenlijk was alles wat ik deed heel erg leuk maar ik had het toch zwaar. Af en toe even ontspannen is daarom zo belangrijk, want dan laad je weer op en krijg je nieuwe energie. Vandaag wat tips die mij heel erg hebben geholpen.

Houd je vrije dagen/avonden ook gewoon soms vrij

Als je veel moet werken ben je afhankelijk van je vrije dagen om leuke dingen te doen. Maar soms is het ook gewoon heerlijk om niks te doen. Even tot jezelf komen. Ik heb bewust een paar zondagen vrij gehouden om lekker thuis te kunnen rommelen. Uitslapen, schoonmaken, de was doen, een beetje Netflix, je kent het wel. Quality time met jezelf! Heel belangrijk. En als je een keertje ‘nee’ zegt tegen een vriend of vriendin begrijpen ze dat vast wel.

img_5624

Lichaamsbeweging 

Of het nu een pittige krachttraining is, een uurtje yoga of een hardloop sessie: lichaamsbeweging is heerlijk om te ontspannen. Even je hoofd leegmaken en knallen, dan heb je daarna weer nieuwe energie. Ik probeerde vaak vanuit mijn stage meteen door te gaan naar de sportschool, en ondanks dat ik er vaak tegenop zag, voelde ik me daarna een stuk beter. Maar dit werkt natuurlijk niet als je vermoeid bent, dan kun je beter gewoon lekker vroeg gaan slapen.

Frisse lucht

Het kan soms verhelderend werken om even een blokje om te gaan lopen. Even lekker wat frisse lucht! Als je de hele dag achter de computer zit, dan is dit zeker aan te raden. Of neem de fiets eens in plaats van de auto of het openbaar vervoer. Heb je meteen die lichaamsbeweging ook te pakken! 

img_6751

Zorg goed voor jezelf

En dan met name: gezond eten en genoeg slapen. Je vitamines binnenkrijgen en voldoende slaap is het halve werk. Dan krijgt je lichaam namelijk de tijd om te herstellen en rusten. Bovendien is niemand ooit knapper geworden van weinig slaap… Van heel veel feestjes trouwens ook niet, en ik spreek uit ervaring. Soms een drankje is lekker ontspannend, maar ieder weekend helemaal los zorgt ervoor dat je je lichaam alleen maar meer uitput. Wees er lief voor!

Probeer minder op je mobiele telefoon of laptop te zitten

Door social media krijgen we iedere dag super veel prikkels. Ik merk het aan mezelf ook, ik zit eigenlijk echt te veel op Instagram, Facebook, Twitter en Snapchat. Soms zit ik gewoon een half uur op mijn telefoon en besef ik me daarna dat ik in die tijd bijna niks nuttigs heb gelezen. Af en toe even op social media scrollen hoort erbij, maar probeer ook je telefoon of laptop af en toe weg te leggen. Lekker een serietje kijken of gewoon een boek lezen. Je mist heus niks ergs!

Dat waren mijn belangrijkste tips! Ik kan uren praten over hoe het niet moet en misschien wel moet, maar het is ook voor iedereen anders. Het klinkt misschien heel vanzelfsprekend, maar ik had af en toe echt het idee dat er geen eind aan kwam. Luister gewoon goed naar je lichaam en doe waar jij je goed bij voelt. Dan kom je al een heel eind!

schermafbeelding-2016-11-15-om-14-32-44

2 Reacties

    • Lizzy 16 november 2016 / 09:45

      Blijft zeker lastig! Daarom zei ik al: met vallen en opstaan haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *