Van uni naar hbo

Zoals jullie weten ben ik dit jaar aan een nieuwe studie begonnen: Commerciële Economie aan de Hogeschool Utrecht. De studie bevalt heel goed en ik heb mijn bedrijfseconomie hertentamen laatst met een 7,9 gehaald. Dat betekent: mijn Propedeuse is nog steeds in zicht en mijn BSA is binnen omdat ik al mijn studiepunten heb gehaald. Voor mij is de overstap naar het hbo een hele goede keuze geweest en het leek me leuk om mijn ervaringen met anderen te delen.

Op de middelbare school was ik er in de vierde al heilig van overtuigd dat ik naar het hbo ging. Ik wilde namelijk toen heel graag Journalistiek studeren. Mijn mentor praatte het destijds uit mijn hoofd, want ik deed vwo. Hoezo ging je dan een hbo studie doen? Ik vond het maar raar dat dat zo tegen mij gezegd werd, het leek wel alsof het hbo niet goed genoeg was als je een vwo-diploma op zak hebt. Toen ik me verder ging oriënteren op studies, kwam ik snel bij Communicatie- en Informatiewetenschappen uit. Ik volgde wat voorlichtingen bij verschillende universiteiten en snel dacht ik dat ik dé perfecte studie had gevonden. En zo geschiedde: ik meldde me aan bij de Universiteit van Utrecht. Ik heb niet naar andere studies gekeken, een beetje dom, maar ik was er heilig van overtuigd dat dit echt wat voor mij was. En iedereen om mij heen eigenlijk ook!

Dus begon ik in september 2013 enthousiast aan mijn nieuwe studie. Maar boy oh boy, wat viel dat tegen! Ik moest iedere dag tientallen pagina’s Engelse onderzoeksverslagen lezen en de stof vond ik allesbehalve interessant. Het was veel filosofischer dan ik had verwacht en ik had het idee dat ik dingen aan het leren was die ik in mijn hele leven nooit meer zou gaan gebruiken. Ik was er zo veel tijd aan kwijt en voor mijn gevoel had ik geen leven meer over. Er werd me verteld dat het eerste jaar saai was, dus zette ik door. Ik begon mijn studie wel iets leuker te vinden maar omdat ik helemaal niet gemotiveerd was, kostte het me super veel moeite om een voldoende te halen. Ik twijfelde, maar wilde toch doorgaan en op z’n minst mijn propedeuse halen. Totdat ik ziek werd. Mijn studie verdween naar de achtergrond en ik heb toen veel nagedacht over wat ik eigenlijk wilde. Het werd al snel duidelijk: als ik beter was, ging ik wat anders studeren. Maar wat?

Die maanden heb ik me niet zoveel beziggehouden met mijn studiekeuze. Ik had wel andere dingen aan mijn hoofd! Maar op een gegeven moment begon de tijd wel een beetje te dringen (in verband met aanmelden) en ik wist wel bijna zeker dat ik in september kon gaan studeren, al dan niet in deeltijd. Omdat ik echt geen flauw had in welke richting ik moest zoeken, heb ik me aangemeld bij Centrum voor Studiekeuze om daar een workshop te volgen. Daar kwamen studies uit die ik helemaal niet had verwacht, zoals Bedrijfskunde en Commerciële Economie. Maar hoe meer ik me erin ging verdiepen, hoe leuker het me leek! Een jongen in de groep deed Commerciële Economie en hij maakte me super enthousiast over de studie. Hbo leek me ook een fijne keuze omdat ik toch nog herstellende was en dan werd de druk ook niet te groot.

Inmiddels is het studiejaar alweer bijna voorbij en is de tijd voorbij gevlogen. Ik heb mijn studie gewoon in voltijd gedaan en alles lijkt weer zo normaal. Zo apart, want aan het begin van het studiejaar was ik echt nog niet de oude. Gelukkig ging het op school heel goed, ik voelde me veel meer thuis op school dan op de universiteit omdat de sfeer veel relaxter is. Daarnaast leer je echt veel van het werken in projecten en ik hoef weinig te doen om een voldoende te halen. Het is daardoor wel minder uitdagend, maar dat haal ik wel uit andere dingen in het leven! Ik sta momenteel een 7,4 gemiddeld en daar ben ik meer dan tevreden over gezien de hoeveelheid tijd die ik aan mijn studie besteed. Ik hoef lang niet zo vaak naar school als beweerd wordt over het hbo (ik skip ook wel onbelangrijke dingen) en ik heb het idee dat ik echt dingen aan het leren ben waar ik iets aan heb. Ik ben waarschijnlijk van plan hierna nog een master te volgen aan de universiteit, maar dat zien we dan wel allemaal.

Ik ben in ieder geval blij met mijn studiekeuze en ik raad iedereen aan die twijfelt over universiteit/hbo écht te doen wat je zelf leuk vindt. Als je gemotiveerd bent, is studeren zoveel makkelijker en leuker! Bovendien is de universiteit gewoon echt anders dan het hbo. Vind je het fijn om meer praktijk te hebben, samen te werken en doelgerichter wat dingen te leren? Dan is het hbo echt wat voor jou. Maar vind je het geen enkel probleem om veel te lezen en vind je onderzoek heel interessant? Dan zou je eens naar de universiteit moeten kijken. Let wel op: iedere studie is natuurlijk anders. Misschien paste een andere universitaire studie wel veel beter bij me en heb ik gewoon een slechte ervaring met de studie die ik destijds heb gekozen. Het hangt natuurlijk van meerdere factoren af!

Zijn er meer meiden die vwo hebben gestudeerd en nu een hbo studie volgen? Laat het weten bij de comments. En als je nog vragen hebt, stel ze dan ook. Ik beantwoord ze graag :)

31 Reacties

 1. Romy 3 mei 2015 / 11:37

  Hier nog een HBO-studente die van het VWO komt! Ik wist pas rond de 5e welke richting ik uit wilde en ben toen gaan kijken op universiteiten. Daar sprak het mij al niet meer aan, het klonk veel te theoretisch en onderzoekend, ik wilde zelf aan de slag. Ik ben mij toen gaan oriënteren op het HBO en sinds september volg ik met veel plezier de studie Pedagogiek. Ik ben nog elke dag blij met deze keuze!

 2. Astrid 3 mei 2015 / 11:49

  Ik heb ook VWO gedaan, daarna een jaar Bedrijfskunde aan de RUG waarmee ik gestopt ben, bij mij was het ook veel algemeen en theoretisch. Toen ben ik HBO gaan doen, beviel ook erg goed! Heb in februari m’n HBO diploma behaald en ben nu begonnen met een master :)

 3. Maaike 3 mei 2015 / 11:51

  Ik kom ook van het vwo en ik doe nu een hbo studie! Ik had een hekel gekregen aan alles leren in theorie, na al die jaren op het vwo had ik er geen zin meer in. Ik wou veel meer leren over creativiteit en daarom doe ik nu de opleiding Media, Informatie en Communicatie. Ik heb niet zo heel veel het idee dat ik nieuwe dingen leer, maar qua praktijk juist wel heel veel. Ik zit er ook aan te denken om hierna nog een master te doen aan de uni, maar dat zien we dan wel weer :)

  • Lizzy 3 mei 2015 / 11:53

   Dat lijkt me ook een leuke studie! En dat is het precies, van praktijk leer je heel veel. Dat vind ik echt nuttig :)

 4. Roos 3 mei 2015 / 12:04

  Ik ben niet geswitcht maar ben wel van het VWO naar HBO gegaan, ook om de reden dat ik gewoon een leven naast mijn studie wil en ik liever van de praktische kant dingen leer! :)

 5. Britt 3 mei 2015 / 12:04

  Ik doe op dit moment de master communicatie- en Informatiewetenschappen in Tilburg en ik vind het juist super interessant. Ik kan al mijn vakken zelf uit kiezen en dit maakt ook wel een groot verschil, maar het is inderdaad wel enorm hard werken en veel wetenschappelijke artikelen lezen. Ik snap dan ook wel wat je zegt dat als je het niet interessant genoeg vind je hier niet de motivatie voor hebt.

 6. Regina 3 mei 2015 / 12:50

  Ik zat toen ook erg te twijfelen na mijn VWO. Ben nu bijna klaar met Communicatiemanagement. Kon dat toen in 3 jaar doen met vwo, dus dat is wel een fijn voordeel. Ik vind inderdaad de praktijkervaring leuk, helaas mis ik ook wel uitdaging. Vandaar dat ik nog een master ga doen, maar ik heb ook echt geen spijt van mijn beslissing voor hbo. Communicatiewetenschap leek me ook erg saai haha. En de keren die ik heb gesolliciteerd voor een stage zijn ze heel erg positief over de praktijkervaring en straks met nog wat extra verdieping lijkt me dat de ideale combinatie! Maar dat is natuurlijk ook per vakgebied anders.

  • Lizzy 3 mei 2015 / 18:47

   Dat is fijn dat je het in 3 jaar kon doen, dat is bij mijn studie helaas niet mogelijk. Maar ik denk dat een combinatie inderdaad ook goud is haha.

 7. Tedje 3 mei 2015 / 12:51

  Yes, vwo gedaan en zit nu op het hbo. Beste keuze die ik ooit heb gemaakt! Ik zag het niet zo zitten om alleen maar te leren, ik wilde praktijk! Nou, die krijg je wel op hbo journalistiek!

 8. Maud 3 mei 2015 / 13:18

  Ik ben ook vanaf het VWO naar het HBO gegaan, een van mn beste keuzes ooit! Ik was er altijd vol van overtuigd dat ik na het vwo naar de uni wilde, want dat leek nou eenmaal de meest logische keuze. In de zesde kreeg ik het toch moeilijk op het vwo en zo rond februari begon ik te twijfelen of de uni wel een goede keuze zou zijn. Ik keek er heel erg tegen op om te gaan studeren, terwijl veel klasgenoten alleen maar enthousiaster begonnen te worden. Mij leek het vooral lastig en ik had geen idee hoe ik daar voldoendes moest gaan halen, omdat dat op het vwo al bijna niet lukte. Toen heb ik een keer goed met mijn decaan gepraat en toen kwam daar uit dat het hbo waarschijnlijk beter bij mij zou passen. Omdat de studie die ik wilde gaan doen ook op het hbo was was de uiteindelijke keuze snel gemaakt en ik kon mijn propedeuse ook nog eens in een half jaar doen ipv een jaar door veel vrijstellingen door het vwo diploma. Waarschijnlijk ga ik na het hbo ook nog een universitaire master doen, maar dat moet ik nog even uitzoeken.

 9. Danielle 3 mei 2015 / 13:29

  Echt goed om te lezen dat je meer moet kijken naar wat gewoon bij je past ipv wat bij je niveau van de middelbare school hoort! Ik ben nu bezig met een HBO-opleiding en heb besloten om hierna nog door te gaan naar de universiteit omdat ik onderzoek toch wel heel leuk vind. Ik vind het ook fijn dat ik dan wat ouder ben voordat ik naar de universiteit ga, want op mijn 18e vond ik universiteit nog niet bij me passen. Maar het is gewoon echt wat bij je past!

  • Lizzy 3 mei 2015 / 18:45

   Ja leeftijd speelt zeker ook mee! Ik wil ook nog een master waarschijnlijk gaan doen, maar dat is ook al een stuk gerichter dan een bachelor uvan de universiteit!

 10. Anna 3 mei 2015 / 13:39

  Wat een leuk en interessant artikel! Ik heb zelf ook VWO gedaan en studeer nu Allround Styling, ook HBO. Hier ben ik eigenlijk alleen maar bezig met projecten, dingen maken, fotoshoots organiseren e.d. Het is heel breed, maar het heeft echt niks te maken met wat ik op de middelbare school deed, haha. Toch heb ik er geen spijt van, je leert weer veel andere dingen en dit is ook toepasbaar in de praktijk. Die droge, saaie stof is ook niks voor mij. Ik wil wel weten waar ik het voor doe!

  • Lizzy 3 mei 2015 / 18:45

   Kan ik me helemaal in vinden. Klinkt als een toffe studie!

 11. Lotte 3 mei 2015 / 18:39

  Interessant om te lezen! Ik zit nu namelijk in 6 VWO en heb me ingeschreven voor informatie en communicatie wetenschappen. Ik moet wel zeggen dat ik bij elke informatie en communicatie studie aan de verschillende universiteteiten ben geweest. Ik wilde in eerste instantie ook naar het hbo journalistiek, dit was het niet helemaal, toen ben ik naar andere hbo studies gaan kijken. Uiteindelijk toch per toeval om een universitaire studie gekomen en ik heb toch het idee dat dit beter bij me past, ik had juist het idee dat hbo iets te weinig diepte had voor mij en dat ik dit toch nét wat interessanter vond. Echter kan ik natuurlijk nog niets over zeggen, maar ik sta helemaal achter mijn keuze en ga er voor 100% voor! Maar eerst nog slagen natuurlijk ;)

 12. Denise 3 mei 2015 / 19:43

  Goed dat je toch HBO bent gaan doen! Ik was altijd iemand die zei dat als je havo deed ,het zonde was om naar het mbo te gaan. Nu ben ik dat toch gaan doen en het blijkt een hele goede keuze te zijn geweest. Zo zie je maar, een stapje onder je niveau is zo erg nog niet :)

 13. Beau 3 mei 2015 / 19:52

  Heel begrijpelijk dat het hbo je meer trekt! Ik doe nu jouw oude studie en vind het wel heel interessant gelukkig! Niet alles, maar universiteit past wel beter bij me dan hbo denk ik. Fijn dat je nu zo op je plek bent :)

 14. Lotte | The Budget Blog 3 mei 2015 / 20:05

  Ik doe nu nog vwo en ga waarschijnlijk wel naar de universiteit. Maar er zijn zat leuke HBO studies dus ik snap niet waarom je per sé naar de uni zou moeten. Het belangrijkste is dat je iets doet wat je leuk vindt :)

 15. Berber 3 mei 2015 / 20:15

  Je verhaal klinkt begrijpelijk! Heb zelf een minor communicatiewetenschappen gedaan, maar heb daarbij ook gemerkt dat ik mijn ei niet kwijt kan, omdat dat dus heel veel leren en artikelen lezen is. Ik doe wel een studie op de universiteit, Industrieel Ontwerpen, maar daar heb je ook zoveel praktijk dat ik juist de afwisseling zo leuk vind. Zo zit je de ene dag te knutselen en de andere dag doe je berekeningen over belastingen. Heb een tijdje getwijfeld, maar ben er van overtuigd dat dit mijn studie is. En dat is, zoals je waarschijnlijk zelf ook hebt gemerkt, zo’n fijn gevoel! :)

 16. Iris 3 mei 2015 / 20:59

  Hey, wat tof dat je hier een artikel over schrijft. Op een of andere manier lijkt het inderdaad voor veel mensen not done om HBO te gaan doen na je VWO. Ik ben zelf ook HBO gaan doen na het VWO. Ik herken je verhaal helemaal, als goede VWO’er heb ik ook een lading kritiek over me heen gekregen. Maar HBO is een super goede keuze geweest en uiteindelijk heb ik daar ook weer voordeel gehad van m’n VWO achtergrond :) Hoewel ik meerdere keren de uni heb bezocht sprak het me echt niet aan, laat mij maar lekker praktijkgericht bezig zijn met projecten in plaats van droge stof leren! Succes nog met je studie!

 17. Léonie 3 mei 2015 / 21:08

  Goed dat je toch ergens anders voor hebt gekozen! Ik heb op een internationale school gezeten en dat is ook VWO niveau. Oud klasgenoten studeren nu ook aan Oxford University of University of Cambridge, allemaal grote universiteiten dus. Ik ‘schaamde’ me altijd wel een beetje als ik uit moest leggen dat ik HBO ging doen. Ik ben uiteindelijk ontzettend blij met mijn keuze! Ik hou totaal niet van leren of onderzoeken dus nu voel ik me helemaal op mijn plekje. En heb tot nu toe ook alle punten gehaald dus Propedeuse, here we come!

 18. Melissa 5 mei 2015 / 10:51

  Interessant om je verhaal te lezen! Ik kom dan zelf niet van vwo maar ik kan me goed voorstellen dat je na zes jaar wel wat meer praktijkervaring wil op doen. Heb dat ook om me heen gezien want twee vriendinnen zijn na vwo ook hbo gaan doen.
  Ik heb zelf toevallig vorig jaar een artikel geschreven ‘van mbo naar hbo’, net vanaf de andere kant haha. Ik twijfelde erg of ik hbo wel aan kon maar het gaat me prima af, heb het eerste jaar zelfs zonder voldoendes weten te halen (en propedeuse ook in 1x gehaald). Ben er ook echt van overtuigd dat als je gemotiveerd bent, je meer aan kan dan je denkt. Fijn dat jij dat ook hebt ervaren!

  • Melissa 5 mei 2015 / 10:51

   Ehhh *zonder ONvoldoendes weten te halen haha. Anders zou het niet best zijn.

  • Lizzy 5 mei 2015 / 18:04

   Motivatie is key! En je bent super goed bezig!

 19. Juul 5 mei 2015 / 15:44

  Ik zit nu in het 5e jaar van het VWO en ik wil eigenlijk heel graag een hbo studie gaan doen. Toch zijn er veel die zeggen dat dat ‘zonde’ is van je VWO diploma.. Op dit moment lijkt International business in Maastricht (hbo) me erg leuk en ik ben eigenlijk niet van plan te luisteren naar mensen die dit geen goed idee vinden.. Ik ben gewoon heel erg praktisch aangelegd! Wel wil ik misschien een master op universitair niveau gaan doen, maar dat zie ik dan wel weer!

  Leuke blogpost! Ik denk dat veel mensen hier iets aan hebben :)

  Xxx

  • Lizzy 5 mei 2015 / 18:04

   Dat ‘zonde’ vind ik zo’n raar argument! Dat vwo diploma heb je gewoon en dat kan niemand van je afnemen. Als je praktisch bent is hbo perfect en je kunt gewoon een master doen en dan ben je precies even hoog opgeleid. Lekker je eigen ding doen! :)

 20. Zonnewolk 6 mei 2015 / 20:55

  Goed dat je naar jezelf hebt geluisterd! Stom eigenlijk hè, dat docenten het soms beter denken te weten, terwijl jijzelf best goed weet wat je wil, maar je vaak nog onzeker bent op de middelbare…
  Bij mij is het andersom gegaan. Ik ben dit jaar begonnen aan de Uni, terwijl ik daarvoor heb gestoeid met HBO-opleidingen. Mij bevalt het theoretische júist! Maar misschien ligt dat ook aan welke studie het is.

 21. Kaylee Roxanne 6 mei 2015 / 22:46

  Zo leuk om dit te lezen! Ik heb vorig jaar ook een paar maandjes op de uni gespendeerd (Rechten, ugh) en heb toen besloten het roer helemaal om te gooien en Communicatie te gaan studeren op het HBO. Beste keuze ooit. Ik heb alles nu veel beter onder controle en doe lekker veel praktijk ervaring op. Voor mijn gevoel ben ik nu veel meer betrokken bij mijn toekomst dan vroeger.

  Helaas dat er veel mensen zijn die me vertellen dat het zonde is terwijl ik me er juist zo prettig bij voel, maar de mensen die het meest dicht bij mij staan steunen me wel en daar gaat het om!

 22. Lysanne 7 mei 2015 / 17:52

  Naar het HBO gaan is één van de beste keuzes die ik ooit heb gemaakt. Ik heb zelf op het gymnasium gezeten, waar het eigenlijk bijna vanzelfsprekend was dat je naar de universiteit ging. Ik wist alleen al in het derde jaar dat ik naar het HBO wilde. Ik heb nog geen moment spijt gehad, Ik doe nu Small Business & Retail Management en heb hier de specialisatie Fashion gedaan. De tijd gaat zo snel, ik zit alweer in het derde jaar. Wie weet ga ik na volgend jaar nog een master doen op de universiteit, maar voor nu vermaak ik me nog heel goed op het HBO.

  Veel mensen uit mijn omgeving hebben me altijd vreemd aangekeken als ik zei dat ik HBO ging doen/doe, maar gelukkig steunden mijn ouders, mijn familie en mijn decaan me wel! :) Daar ben ik ze nog altijd heel dankbaar om!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *