Het recept voor gezonde pancakes

Als je me goed volgt, mag het vast wel duidelijk zijn: ik ben dol op pancakes. Waarom? Het is lekker, vult goed en het is gezond. Als je dan wel de gezonde variant maakt… Ik ben de laatste tijd een beetje aan het experimenteren met recepten & ingrediënten en de laatste keer zijn ze iedere keer perfect. Ik blij, dus ik deel het met jullie. Zijn jullie ook blij!

Voor ongeveer 8 kleine gezonde pancakes:

 • 1 banaan
 • 1 ei
 • 125 ml melk (ik gebruik sojamelk)
 • Zo’n 8 eetlepels havermout (proef je niet echt maar hoe meer, hoe vullender)
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 theelepel bakpoeder
 • Kokosolie om in te bakken (want, healthy)

Mik het bovenstaande in de blender, zorg dat het echt een beslag wordt en laat het eventjes staan (dit is voor de havermout). Je kunt het ook zelf mixen, maar met een blender (of staafmixer) wordt het wel echt een beslag zonder klontjes. Vervolgens is het heel erg eenvoudig: zorg dat een koekenpan goed warm is, doe een beetje kokosolie in de pan en bak de pancakes. Ik zet ze op middelmatig vuur en check voorzichtig steeds of ik ze om kan draaien. Doe dat omdraaien wel met beleid, anders vallen ze uit elkaar! Zorg er ook voor dat je steeds opnieuw een beetje kokosolie in de pan doet, anders branden ze aan. En nog een laatste tip: gebruik twee pannen tegelijk want dan ben je extra snel klaar.

Dan komt het leuke werk: versieren! Eerst begreep ik die fit chicks op Instagram nooit, maar nu ik er zelf eentje ben, kan ik er in geuren en kleuren over meepraten. Het is gewoon heel leuk om je pancakes mooi te versieren en er dan een foto van te maken. Een boterham met kipfilet is ook maar saai, right? Ik eet de pancakes altijd met fruit, net wat ik in huis heb. Dit keer waren dat blauwe bessen, maar met banaan of diepvriesfruit (dat je natuurlijk even moet ontdooien) is het ook super lekker. Met wat magere kwark erbij vult het nóg beter en door er wat honing overheen te doen maak je het wat zoeter.

Super gezond én lekker! Wat wil je nog meer? Nou…. Als je wat extra zoetigheid wil, heb ik echt een geniale tip. Het is dan wel niet zo gezond meer, maar probeer eens om wat Nutella tussen de lagen pancakes te smeren. Ik heb het bij deze pancakes ook gedaan (ja, ik beken) en als je de pancakes dan in z’n geheel gaat eten (dus met mes en vork zo in de stapel snijden, dat is een beetje het idee) dan is die Nutella smaak er echt heerlijk bij. Ik zou het niet tussen iedere laag doen, maar een beetje geeft echt een lekkere smaak die niet te overheersend is. Je kunt het ook met kwark doen. Of met allebei!

Je hoort het: je kunt je pancakes zo leuk én lekker maken als je zelf wilt. De basis is bij mij in ieder geval altijd hetzelfde en met toppings (zo noem ik het maar even) varieer ik ook iedere week. Zo blijft het iedere keer een feestje!

Zijn jullie ook zo dol op pancakes als ik? Laat weten als je dit recept ook hebt geprobeerd en wat je ervan vond. Ik ben benieuwd!

28 Reacties

 1. Simone 10 februari 2015 / 07:33

  Zo maak ik ze ook altijd, alleen dan met ongeveer 3 lepels havermout! Vind ze erg lekker met een beetje cacao poeder door het beslag en met mango erop!

 2. Anneleen 10 februari 2015 / 07:34

  Dit lijkt me echt een heel fijn en gemakkelijk receptje! Dit wil ik heel graag gaan uitproberen! :) die blauwe besjes zien er heerlijk uit!

 3. Dagmar 10 februari 2015 / 08:03

  Hmmm dit ziet er echt zo lekker uit! Geweldige tip <3

 4. Manon | Blonde Notebook 10 februari 2015 / 08:47

  Oeeh, dit ziet er heerlijk uit! Ik maak wel vaak bananenpannekoekjes, maar niet zo uitgebreid. Leuke tip en supermooie foto ook! :)

 5. Melissa 10 februari 2015 / 09:08

  Oeh lekker! Ik maak het zelf ook altijd zo alleen doe ik er een beetje speltmeel bij in plaats van havermout, en geen bakpoeder. Dit klinkt ook goed! En Nutella ga ik ook weer eens eten, vind dat zoooo goddelijk haha. Toevallig komt volgende week m’n eigen recept online!

 6. anouk 10 februari 2015 / 09:34

  I love pancakes!! Maar dan vooral de slechte versie en dan liefst koud met veel stroop. Niet echt gezond helaas haha

 7. Beau 10 februari 2015 / 09:39

  Ziet er superlekker uit! Alleen altijd zo jammer dat door al die gezonde recepten altijd banaan moet! Hou ik niet zo van :(

  • Lizzy 11 februari 2015 / 07:38

   Deze smaken een stuk minder naar banaan dan de banaan-ei pannenkoekjes!

 8. Anoniem 10 februari 2015 / 10:10

  Ik heb alles in huis behalve bakpoeder. Is dit per se nodig? Want het ziet er goed uit!

  • Lizzy 11 februari 2015 / 07:38

   Ik heb het zonder eigenlijk niet geprobeerd maar sinds ik het gebruik worden de pancakes wel beter. Het wordt ook altijd in Amerikaanse recepten gebruikt!

 9. Lou 10 februari 2015 / 10:20

  Klinkt heerlijk, gauw eens proberen!!

 10. Manouk 10 februari 2015 / 10:59

  ik maak ze ook vaak maar dan alleen met 1 banaan, 2 eieren en kaneel. Hoe minder hoe beter denk ik!

  • Lizzy 11 februari 2015 / 07:36

   Ja alleen ik heb dan na een uur alweer honger omdat het in principe maar 1 banaan en 2 eieren zijn :P Door havermout toe te voegen is het voor mij echt een volwaardige lunch! En t geeft veel energie, zit vol vezels en anti-oxidanten!

 11. Susa 10 februari 2015 / 12:14

  Ik ben zo dol op banaan/ei pannekoekjes, maar dit klinkt ook goed zeg! Ik ga ze eens een keertje proberen :) en die Nutella tip klinkt ook geweldig, haha. Ook maar eens proberen dan.

 12. Demi 10 februari 2015 / 17:16

  Hm misschien moet ik ze toch maar weer eens gaan maken. Ik heb het 1x geprobeerd maar dat is al lang geleden en toen maakte iedereen het nog alleen met ei en banaan en dat was bij mij geen succes :’). Denk dat dit meer kans van slagen heeft haha.

 13. Daisy 11 februari 2015 / 00:02

  Oh, deze variant klinkt echt super lekker! Ik ben gek op pannenkoeken dus dit ga ik zeker eens maken! De laatste tijd maak ik al vaak Boekweit pannenkoeken (recept van de Voedselzandloper) en die zijn ook super lekker!

 14. Karlijn 11 februari 2015 / 13:33

  Ik heb ze net gemaakt voor de lunch voor mij en mijn moeder, we vonden het beiden een succes!! Heel erg lekker ook met kwark en blauwe bessen en honing inderdaad! Ik maakte het eerst wel eens met alleen ei en banaan maar dat had heel erg een banaan smaak, dit is veel beter!

  • Lizzy 11 februari 2015 / 14:28

   Ja he! Fijn om te horen dat het zo goed bevalt.

   • Karlijn 11 februari 2015 / 15:19

    Bedankt voor het delen van jou versie van de gezonde pannenkoekjes!

 15. Iris 11 februari 2015 / 18:39

  Zo lekker! Kokosolie is een goed idee, vanavond gelijk gebruiken :D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *