Nieuw leesvoer

Toen ik vorige week in de stad was om mijn horloge te kopen, ben ik ook nog even naar de boekhandel geweest. Ik had nog een boekenbon t.w.v. €15,- te besteden en omdat ik over het boek ‘Bonita Avenue’ goede verhalen hoorde, besloot ik voor dat boek te gaan. Daarnaast kwam ik tot de ontdekking dat Paulien Cornelisse een vervolg heeft geschreven op ‘Taal is zegmaar echt mijn ding’, een grappig boekje over taal. Dat boek vond ik zo leuk dat ik het niet kon laten om ook het andere boek mee te nemen. Daarnaast kreeg ik van mama ook nog ‘Het familieportret’ voor mijn verjaardag. Ik zal ieder boek even kort toelichten met een samenvatting van internet.

Bonita Avenue – Peter Buwalda

Joni Sigerius, de stiefdochter van de rector magnificus van de Twentse universiteit, drijft samen met haar vriend Aaron een handeltje dat ze maar liever voor haar krachtige en briljante vader verborgen houdt. Het is in het jaar van de vuurwerkramp dat ook in het gezin de boel explodeert. Niet alleen lopen Joni en Aaron tegen de lamp, het is ook de zomer dat de enige en echte zoon van Sigerius vrijkomt uit de Scheveninger strafgevangenis.

Bonita Avenue is een weergaloos verhaal over idylle en schoonheid, noodlot en verval. Peter Buwalda schreef een wervelende debuutroman, met het verbluffende gemak van een geoefend schrijver.

Een enorm dik boek, maar iedereen is er zo positief over dat ik het wel moest hebben. Ik ben er nog niet aan begonnen, maar ik ben wel enorm benieuwd! Het boek kost €19,90 en is o.a. te bestellen op Bol.com.

Het familieportret – Jenna Flum

Vijftig jaar lang heeft Anna Schlemmer geweigerd te praten over haar leven in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Anna”s dochter Trudy herinnert zich niet veel: zij was nog maar vier toen zij en haar moeder door een Amerikaanse soldaat werden bevrijd en met hem meegingen naar Minnesota. Maar ze bezit één bewijsstuk uit het verleden: een familieportret waarop zijzelf staat, samen met haar moeder en een nazi–officier. Gedreven door schuldgevoel over wie haar voorouders zouden kunnen zijn, gaat Trudy op onderzoek uit. Ze slaagt erin om eindelijk de dramatische, hartverscheurende waarheid over haar moeders verleden boven tafel te krijgen.

Het familieportret is een gepassioneerd maar gedoemd liefdesverhaal en een indringend portret van een moederdochterrelatie, dat de lezer nog lang zal bijblijven.

Ook op dit boek zijn veel positieve reacties gekomen. Vooral het onderwerp interesseerde me, verhalen rondom de Tweede Wereldoorlog blijven fascinerend. Ik ben dus erg blij dat ik dit boek heb gekregen! Ik ben de laatste tijd meer geïnteresseerd in boeken die wat diepgaander zijn, echt een onderwerp hebben. Begrijp me niet verkeerd, ik vind chicklits nog steeds leuk, maar die zijn gewoon leuk voor de afwisseling. Het familieportret is trouwens voor €10,- te bestellen op Bol.com.

En dan nog iets – Paulien Cornelisse

En dan nog iets is meer dan de titel doet vermoeden. De opvolger van Taal is zeg maar echt mijn ding (2009) staat weer vol met onnuttige, maar toch amusante analyses van ons taalgebruik. Dit is geen postscriptum maar een update. Wat is het verschil tussen leuk en leuk-leuk? Wat zijn de fijnere nuances van nazi-Duits en porno-Duits? Wat is nouveau kak? Paulien Cornelisse (1976) is theatermaakster en columniste. Van Taal is zeg maar echt mijn ding zijn meer dan 400.000 exemplaren verkocht. In 2010 won ze de Tollens-prijs voor deze ‘opvallende literaire prestatie’. In hetzelfde jaar kreeg Cornelisse ook de Neerlands Hoop, voor haar cabaretwerk.

Ik had niet verwacht dat er een vervolg op ‘Taal is zegmaar echt mijn ding’ zou komen, dus ik was benieuwd of dit boek wel net zo leuk zo zijn als het vorige. Ik ben nu bijna op de helft en ik moet zeggen: hij is weer net zo leuk! De stukjes zijn erg herkenbaar en zo nu en dan zit ik ook hardop te lachen. Aanrader! ‘En dan nog iets’ is verkrijgbaar op Bol.com voor €12,50.

Als jullie nog reviews willen zien: ik hoor het graag!

DELEN:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *